top of page

Historia

Jorma Kuosmanen tarjosi Lohjan kaupungille idean mennyttä aikaa henkivästä markkinatapahtumasta keskiaikaisella kirkonmäellä. Tapahtuman toteuttamiseen ryhdyttiin heti innokkaasti, ja Menneen ajan joulumarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Silloin työryhmään kuuluivat seuraavat henkilöt: 

Eero Ahtela, Lohjan museonjohtaja
Jorma Kuosmanen, idean isä
Kaiku Mäenpää, Lohjan seurakunnan kirkkoherra
Päivi Pohjola, projektivastaava
Marjaana Salo, Lohjan Seudun Käsityöläisyhdistys ry
Ritva Viranko, ohjelmavastaava

Työryhmällä on vuosien saatossa ollut useita eri kokoonpanoja, mutta Menneen ajan joulumarkkinoiden idean isä Jorma Kuosmanen on ollut mukana alusta saakka. Nykyään Menneen ajan joulumarkkinoiden työryhmän kokoonpano on seuraava: 

Sara Ertek, kulttuurituottaja
Jorma Kuosmanen, idean isä
Anniina Javanainen, Lohjan seurakunnan edustaja
Elina Ontero, Lohjan Museon edustaja 
Mia Taimio, Tekevät kädet ry

Myös tapahtuman aukioloajat ovat vaihdelleet vuosien mittaan ja eri pituisia markkinapäiviä on kokeiltu. Vuonna 2014 palattiin kuitenkin hyväksi todettuihin alkuperäisiin aukioloaikoihin, jotka pitävät paikkansa edelleen. Menneen ajan joulumarkkinat järjestetään lauantaina klo 10-16 ja sunnuntaina klo 11-16. Sunnuntaina markkinapäivä alkaa seurakunnan toiveesta vasta jumalanpalveluksen jälkeen. 

Menneen ajan joulumarkkinoilla on alusta saakka järjestetty erilaista ohjelmaa. Vaikka esiintyjät ovat lähes 30 vuoden aikana vaihtuneet useaan otteeseen, ajatus on pysynyt aina samana: Laulua, tanssia, teatteria ja työnäytöksiä on nähty joulumarkkinoilla vuosittain. Alkuvuosina Menneen ajan joulumarkkinoilla ei vieraillut perinteinen Joulupukki vaan erilainen joulun hahmo, Huru-Ukko. Nykyään Lohjan Museolla lapsia ja aikuisia tervehtii kuitenkin punanuttuinen ystävämme. 

Alkuvuosina Menneen ajan joulumarkkinoiden periaate oli, että myyjinä saivat toimia ainoastaan yksityiset kädentaitajat, yhdistykset ja seurat. Kaupallisilla yrityksillä ei ollut jalansijaa päästä myyjäksi. Tämä periaate on kuitenkin muuttunut ajan mittaan, mutta menneen ajan henki on siitä huolimatta markkinoilla säilynyt. 

”Vaalimme tapahtumaa ja sen jatkuvuutta kuin omaa lastamme”, sanoo Menneen ajan joulumarkkinoiden idean isä Jorma Kuosmanen.

bottom of page